TV-serie om kristenretten

Thor Haavik, Kristenretten
I tre episoder følger vi han fra vikingtiden til vår tid for å se på konsekvensene av «kristenretten» på Moster for 1000 år siden. Se episodene, samt presentasjoner og spørsmål laget av Skaperkraft.
Sist endret: 25. mars 2025
Facebook
X
E-post
Utskrift

Farmen-presten, Thor Haavik, er programleder for en ny underholdende og opplysende mini-serie om «Hendelsen som forandret Norge.» I tre episoder følger vi han fra vikingtiden til vår tid for å se på konsekvensene av at landet fikk en ny rettsordning – «kristenretten» på Moster for 1000 år siden i år. Første episode hadde premiere 30. januar 2024 kl. 18.00.

Blant gjestene kan du møta myteknusar Bjørn Are Davidsen, sosiolog og programleiar Harald Eia, arkelog Øystein Ekroll, forfattar Ole Petter Erlandsen, arkeolog Ellen Grav, nonne Anne Bente Hadland, forfattar Simon Herlund, menneskerettsadvokat Geir Lippestad, kunstnar Eimund Sand, tidlegare ordførar i Oslo Fabian Stang og professor Jørn Øyrehagen Sunde m.fl.

Episode 1: Hvorfor er Norge et av verdens beste land?

I episode 1 handler det om viktige hendelser på historiske Moster. Thor Haavik reiser tilbake til vikingtiden, og gjør et dypdykk i Norges historie.

På Krosshaug utenfor Haugesund møter han forfatter Ole Petter Erlandsen, og undersøker kors fra 700-tallet. Åsatroen ble truet av den nye religionen, der Odin og Tor ble byttet ut med Gud og Jesus. Hvordan skjedde dette, og hvem var egentlig kristningskongene Håkon den gode, Olav Tryggvason og Olav Haraldsson (Olav den Hellige)? Videre forklarer rettshistoriker Jørn Øyrehagen Sunde kristenrettens innhold – Gud skulle være alles venn.

I Trondheim viser arkeolog Ellen Grav ved NTNU Vitenskapsmuseet frem Kulisteinen; «Norges dåpsattest», og kirkehistoriker Øystein Ekroll ved Nidarosdomen forteller om viktigheten av å ha felles lover. Forfatter Simon Vincent og fader Kristian i den ortodokse kirke gir oss dypere innsikt i hva som skjedde med Olav Haraldsson da han var i Kyiv. Bjørn Are Davidsen knuser myter: Ble Norge kristnet ved et slagsmål på Stiklestad?

Presentasjon og spørsmål til episode 1, laget av Skaperkraft

Spørsmål til episode 1 (powerpoint)

  1. En historiker har kalt det Håkon den gode opplevde i England som «en tidsreise». Hva tenker du om det?
  2. Tenker du at kristningen mest var et fremskritt eller mest et tilbakeskritt?
  3. Ser du noen verdier som det er verdt å ta med seg fra norrøn tid?
  4. Hvorfor kan noen i dag reagere negativt på kristningen av Norge?
  5. Kan man si at et land er «kristent»?
  6. Hvordan bør vi feire kristenretten i 2024?
    .

Presentasjon og spørsmål til episode 1 (powerpoint)

Episode 2: Fra slaveri til menneskeverd

I episode 2 ser vi særlig på menneskeverdet, idealer og vitenskap. Thor Haavik reiser med nonne Anne Bente Hadland til Huseby gård i Lier for å finne ut mer om Oslos skytshelgen: Hvem var egentlig St. Hallvard?

Rettshistoriker Jørn Øyrehagen Sunde forteller om frigivelse av treller (slaver) og forbudet mot å sette ut barn i skogen. På gamle Deichmanske bibliotek samtaler sosiolog Harald Eia og Thor om kristendommens betydning for Norges utvikling. Hvor stor ære skal kristendommen ha for at Norge har blitt som det er? Kan dette måles i prosent?

Videre reiser Thor til Jessheim kirke, der han møter kunstner Eimund Sand for å snakke om Keplerstjernen og den innbilte konflikten mellom tro og vitenskap i middelalderen, før advokat Geir Lippestad snakker om menneskeverdets betydning. Og hevdet virkelig kirken i middelalderen at jorden var rund? Bjørn Are Davidsen knuser myter.

Presentasjon og spørsmål til episode 2, laget av Skaperkraft

Spørsmål til episode 2 (powerpoint)

  1. Hvilke eksempler kan dere nevne på hva kristningen og kristenretten har betydd?
  2. Hva betydde kristningen for kunnskapsutviklingen i Norge?
  3. Er det en stor konflikt mellom tro og vitenskap?
  4. Hvorfor? Hvorfor ikke?
  5. Hva skulle til for å utvikle demokratiet i Norge?
  6. Hvorfor er menneskeverd viktig?
  7. Har mennesket en ukrenkelig verdi?
    .

Presentasjon og spørsmål til episode 2 (powerpoint)

Fra maktsamfunn til rettssamfunn

I episode 3 ser vi hvordan makt-samfunnet ble et rettssamfunn. På Moster leser Thor Haavik om ting- ordningen som ble vedtatt med Kristenretten. Tingmennene på Gulatinget fikk gratis reise til tinget – en demokratisk reisegodtgjørelse.

Rettshistoriker Jørn Øyrehagen Sunde kommenterer. Thor samtaler med tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang, om viktige demokratiske prinsipper. – Er det kristendommen som har skapt Norges lover, eller er det de samme ideene som tross alt finnes i mennesket, spør Stang. Deretter møter Thor advokat Geir Lippestad på Oslo tinghus. Hvor viktig har kristendommen vært for utviklingen av rettsstaten Norge? Og Bjørn Are Davidsen knuser myter. For stemmer det at vi ikke fikk velferd i Norge før opplysningstiden?

Presentasjon og spørsmål til episode 1, laget av Skaperkraft

Spørsmål til episode 3 (powerpoint)

  1. Hvorfor synes mange at Norge er et bra land å bo i?
  2. Hva ligger bak tanken om velferdsordninger for fattige?
  3. Hva bygger en human rettsstat på?
  4. Hvor viktig var kristenretten for utviklingen?
  5. Kan vi være et kristent samfunn? Bør vi?
  6. Hvordan feire Nasjonaljubileet i 2030 i en flerkulturell tid?
    .

Presentasjon og spørsmål til episode 3 (powerpoint)

Flere ressurser

Memorandum signert av generalsekretær i Norges Kristne Råd Henrik Erhard Hermansen, daglig leder i NORME...

Ny film om Hans Nielsen Hauge. Hans Nielsen Hauge var en visjonær som kombinerte tro,...